15 Haziran 2012 Cuma

URLScan 3.0 ve SQL Injection saldırıları

URLScan Nedir?
URLScan, IIS'in işleyeceği HTTP isteklerini kontrol edip gerektiğinde engellemeye yarayan bir güvenlik aracıdır. IIS üzerinde bir "ISAPI Filter" olarak çalışır ve filtreleme işini bizim belirlediğimiz kriterlere göre yapar. Biz bu kriterleri "urlscan.ini" isimli dosyada tanımlarız. Bu blogda URLScan'in teknik detaylarından bahsetmeyeceğim. Ancak aşağıdaki linklerde çok detaylı bilgi bulabilirsiniz:

IIS 7 üzerinde .NET 4.0 Çalıştırma Sorunu

C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\aspnet_regiis.exe 


aspnet_regiis.exe -i 

veya zaten yüklü ise

aspnet_regiis.exe -iru

şeklinde yaparsan mevcut'u onarır.



Kaynak : https://groups.google.com/forum/#!topic/altdotnetturkiye/XtneCHqWfEU

Hangi Program Hangi Portu Dinliyor?

Merhaba,


Genelde sistemcileri daha çok ilgilendiren bir konu ama soket programlama yaparken bizi çıldırtabilecek bir durum.  XYZ Server ile iletişime geçmek istiyorsunuz diyelim. XYZ server’ın 139 portunu kullansın. Windows servislerinden start etmeye çalışıyoruz ama bu port başka bir program tarafından dinlendiğinden program başlatılamadı gibi bir hata alıyoruz. Şimdi ne yapacağız?

String Split Options

Tek karaktere göre ama birden fazla belirterek , yani “+” gördüğünde yada “-” gördüğünde yada “*” gördüğünde ayırma işlemini uygula şeklinde bir örnek yapacağız.

Yeni Bir IDE istermisiniz. Hemde web üzerinden çalışsın

Bulut hesaplama (Cloud Computing) ile yön değiştiren teknoloji sunumunun bize sunduğu güzel projelerden bir tanesi olan “CodeRun“, 2005 yılından bu yana web üzerinden Microsoft .Net projelerini test etme, geliştirme ve yayımlama (deployment) imkanını bizlere sağlıyor. Temelinde bulut teknolojisinin yer aldığı,  “CodeRun” ile her yerden ASP.Net ve PHP uygulamaları geliştirebilirsiniz.
Sitede geliştirilen projelere ait kodların, ancak siz paylaşmak isterseniz paylaşılacağını belirtiyorlar. Zaten kim gizliliği olan projelerini burada test eder ki?
Küçük ve anlık ihtiyaçlar için bu ücretsiz uygulama elimizin altında bulunmasında fayda var. Daha önce kullanmayanlar  http://www.coderun.com/ adresinden inceleyebilirler.


14 Haziran 2012 Perşembe

Windows 7 - Kullanıcı Klasörlerinin Yerlerini Değiştirmek

User klasörüne girilir, masaüstü vs ilgili nesnenin özelliklerine girip Konum başlığı tıklatılır ve istenilen yere taşıma işlemi yapılır.

ProMax SQL Installation - Collation Setting

From: Taner Candoken [mailto:tcandoken@promaks.com.tr] 
Sent: Friday, March 23, 2012 11:17 AM
To: Mehmet Caykara
Cc: prxdestek
Subject: RE: SQL Kurulumu

Mehmet Bey merhaba,

Seçim doğrudur.

İyi çalışmalar,
Taner Çandöken

From: Mehmet Caykara [mailto:mcaykara@c????bc.com]
Sent: Friday, March 23, 2012 10:42 AM
To: prxdestek
Subject: SQL Kurulumu

İşaretli seçenek mi kullanılacak?



12 Haziran 2012 Salı

C# LINQ Extension(Genişletilmiş) Methods

Bir önce makalemizde LINQ mimarisine giriş yapmıştık. Bugün de Enumerable adlı static sınıf içerisindeki sık kullanılan LINQ metotlarını inceleyeceğiz. Dilerseniz metotları ayrı başlıklar halinde ele alalım. Giriş yapmadan önce birkaç hatırlatma yapmakta fayda var. LINQ metotları, IEnumerable<T> interface’ini implement eden tipler üzerinde çıkmaktadır. Ayrıca, LINQ sorgularından geriye, GetEnumerator metodu olan yani IEnumerable<T> tipini implement bir nesne döner. Bu dönen nesne, bir dizi veya bir koleksiyon gibi içerisinde sorgu sonucunda elde ettiğimiz elemanları taşıyan bir nesne değildir, sorgulanabilir bir nesnedir. Bu sorgulanabilir nesneler üzerinde iterasyon yaparak sonuç kümesini elde ederiz. 

C# Lambda Operatörü

Daha önceki yazılarımda Anonim metot yapısından bahsetmiştim. Kısaca hatırlayalım; bir metot bizden parametre olarak bir delege istiyorsa, aslında bir metot göndermemizi ister. Zaten delegeler metot adresleri taşıdığından dolayı, parametre olarak bir delege göndermek, o imzaya uygun bir metot göndermek ile aynı anlamdadır.

C# 3.0 ile Gelen Bazı Yenilikler ve LINQ

.Net platformu ile yapılan uygulamaları incelediğimiz takdirde, tamamına yakınının veri odaklı olduğunu söylemek mümkündür. Genellikle uygulamalarda var olan veri kaynaklarından , işimize yarayanları çekip işleyerek kullanıcıya anlamlı hale getirmeye çalışırız. Bu noktada SQL tarzı sorgular aklımıza gelmektedir.

C# Anonim Metot

C# 2.0 ile gelen bir yeniliktir. Bir delege nesnesi oluşturulması esnasında, işaret edeceği metodunda aynı anda tanımlanmasıdır. C#’da metot içinde metot tanımlanmasının tek istisnai durumudur. Anonim metodun en önemli özelliklerinden birisi de, içerisine yazılmış olduğu metodun local değişkenlerini kullanabilmesidir.

C# yield Operatörü

Bir önceki makalemizde foreach iterasyonu sırasında arka planda ne gibi işlemlerin yapıldığını ayrıntısı ile incelemiştik. foreach iterasyonunun yapılmasına olanak sağlayan interface IEnumerable'dır. Bu interface, uygulandığı sınıfa GetEnumerator adlı bir metot kazandırır ve bu metot geriye IEnumerator interface’ini implement eden bir sınıf döndürür. İşte yield operatörü burada devreye girmektedir ve bir önceki örnekte yazdığımız Numerator sınıfını yazmaktan bizi kurtarır. Örneğimiz bir önceki makalemiz ile aynı olacak. Sadece son adımdaki Numerator sınıfını yazmayacağız.

C# Foreach İterasyonu

İterasyon, belli bir kurala dayalı işlem yapmaktır. Bu yazımızda foreach iterasyonunun hangi kurallara göre yapıldığını ve arka planda ne tarz işlemlerin gerçekleştiğini incelemeye çalışacağız. Hepimizin bildiği gibi foreach döngüsü, bir koleksiyon içerisinde ilk elemandan başlanarak son elemana kadar sıra ile ilerleyen bir yapıya sahiptir. İlk olarak basit bir int dizisi oluşturup içerisinde foreach ile gezerek, dizi içerisindeki sayıların karesini ekrana yazdıralım.

9 Haziran 2012 Cumartesi

RSA Anahtar Dağıtımı Ve RSA İle Dijital İmza Oluşturmak

İlk defa 1977 yılında Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman tarafından
oluşturulan RSA algoritması geliştiricilerinin soyisimlerinin ilk harfleriyle anılmaktadır.
Bu yazımızda RSA'da yer alan anahtar dağıtımı algoritması ve dijital imza
oluşturmayı inceleyeceğiz.

RSA Şifreleme Algoritması

İlk defa 1977 yılında Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman tarafından
oluşturulan RSA algoritması geliştiricilerinin soyisimlerinin ilk harfleriyle anılmaktadır.
Bu yazımızda RSA algoritmasını ve bu algoritmanın Microsoft .NET teknolojileri ile
nasıl gerçeklenebileceğini inceleyeceğiz.
Anahtar Sözcükler: Şifreleme Algoritması, RSA, Microsoft .NET, Kriptoloji
RSA algoritması, Amerika’ da 1983 yılında MIT’ten patent almıştır. Bu patent 21 Eylül 2000 de
son bulmuştur. Ancak patenti daha önce bir uygulamaya ait olduğu için bir başka ülkede patent
alınamaz.

7 Haziran 2012 Perşembe

SQL Server Change Data Capture ile Değişiklik Yapılan Kayıtların Loglanması

İşletmelerde en büyük sorunlardan biri geçmişe yönelik silinen ya da değiştirilen kayıtların bilgilerinin tutulmasıdır.  SQL 2008 versiyonuna kadar bu işlemi yapabilmek için ya kullanılan paket programda bir değişiklik yaptırmak gerekiyordu ya da her tablonun altına trigger yazılması gerekiyordu. Bu yazılan triggerlar da değişen kayıtları algılayarak sizin istediğiniz formatta herhangi bir log tablosuna yazılmasını  amaçlamaktadır.

5 Haziran 2012 Salı

Visual Studio 2010 Türkçe Dil Paketi

Merhabalar,
Aşağıda Visual Studio 2010 için Türkçe dil paketini indirebileceğiniz bağlantıyı bulabilirsiniz.
Visual Studio 2010 dil paketleri, kullanıcının İngilizce Visual Studio Professional kullanıcı arabirimini yerelleştirilmiş dillere değiştirmesini sağlayan ücretsiz eklentilerdir.Dil paketleri yazılımın kullanıcı arabirimi (UI) ve hata iletileri için kısmi yerelleştirme sağlar. Dil paketleri yüklendikten sonra, kullanıcı tarafından kullanıcı arabirimi için İngilizce ile yerelleştirilmiş dil arasında seçim yapılabilir.

Visual Studio 2012 RC & .NET Framework 4.5 RC Sizlerle

Visual Studio 2012 RC sürümüne ait kurulum ve ISO dosyalarını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Daha detaylı bilgiler için yine aşağıda yer alan iki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Visual Studio 2012 RC Menuleri Küçültmek

Visual Studio 2012 RC’nin çıkması ile birlikte arayüzde sizlere daha önceden ilettiğim değişiklikleri görebilme/inceleyebilme fırsatına sahip olduk. Pek çoklarının rahasız olduğu ALL CAPS tarzında menüler, toolboxlar azaltılarak sadece birinci seviye ana menü girdilerinde ALL CAPS bırakılmıştı; fakat görüyorum ki bu durum dahi pek çok yazılım geliştirici için rahatsız olarak görülmekte. Eğer siz de bu şekilde düşünen yazılımcılardan birisi iseniz size güzel bir haberim var; bunu değiştirmeniz mümkün…
    Bunun için tek yapmanı gereken kayıt kütüğünde aşağıda verdiğim adres REG_DWORD türünden bir girdi oluşturarak 1 değerini vermek;